Är inte IF Elfsborg bättre än sin senaste match?

Publicerad: 2009-07-06 23:00

Många gånger har jag hört uttrycket att ”föreningen IF Elfsborg är inte bättre än sin senaste match”. Det är sagt med halvt skämtsam ton av personer inom föreningen, men det ligger ändå väldigt mycket sanning i just de orden. Inom fotbollen läggs oerhört mycket fokus på senaste resultat och prestation av representationslaget inom en förening. Det märks inte minst på intressenter som media, allmänhet, supportrar och sponsorers många gånger kortsiktiga och snäva resonemang. Efter några förmodade matcher med knackigt resultat kan tongångarna gå i stil med att det snart är ute med hela föreningen.
 
Jag har fått möjligheten, som supporter i grund och botten, att ta steget vidare och sedan den första juli arbeta hos IF Elfsborg. I mina arbetsuppgifter ingår bland annat att stärka IFE:s relationer med supportrar och närsamhället. Något som jag har funderat mycket över och som blir en utmaning är att försöka vara med och bredda vad begreppet IF Elfsborg står för. Målet blir att försöka flytta en stor del av fokuset som alltid ligger på föreningens senaste matcher till att göra en helhetsbedömning av vad hela Elfsborg står för. Att ta fasta på och förstärka de värden som gör att man är stolt över att bära vårt emblem på bröstet även med sviktande resultat på planen.
     En förebild när det gäller att sluta upp bakom klubben i med och motgång är Derby Countys supportrar. Jag har valt att citera ett stycke från Erik Niva för att få en förståelse av deras situation:
 
I Derby bor lite drygt 200 000 människor. Förra säsongen spelade stadens fotbollslag i Premier League. På 38 matcher blev det en vinst. Den kom i september. Resten av säsongen låg Derby County i ett vakuum längst nere i botten, fullständigt avhängda från resten av tabellen.
De sju sista hemmamatcherna för säsongen:
* 9 februari. Derby–Tottenham, 0–3. 33 058 åskådare.
* 1 mars. Derby–Sunderland, 0–0. 33 058 åskådare.
* 15 mars. Derby–Man United, 0–1. 33 072 åskådare.
* 29 mars. Derby–Fulham, 2–2. 33 034 åskådare.
* 12 april. Derby–Aston Villa, 0–6. 33 036 åskådare.
* 28 april. Derby–Arsenal, 2–6. 33 003 åskådare.
* 11 maj. Derby–Reading, 0–4. 33 087 åskådare.
Folk fortsatte inte komma för att de trodde att Derby kunde klara sig kvar i Premier League, för att de trodde på ett mirakel. De gick på matcherna för att de insåg att en klubb är i större behov av stöd ju sämre det går, och för att de insåg att fotboll inte är en sport som går ut på att vinna. De plågade sig igenom smärtan av en lång rad av storförluster med högt hållna huvuden – för så gör man om man är fotbollssupporter. För sin klubb, för sin stad.
 
Boltons trogna supporterskara har byggts upp under lång tid och fortsätter att stötta för att de kan associera positiva värden hos klubben med så mycket mer än bara resultaten på planen. Stoltheten för vad klubbemblemet står för gör att det blir en fråga om att vilja visa att man inte viker sig i motgång.
     Många företag arbetar med – CSR – (Corporate Social Responsibility). Det innebär att företag, på eget initiativ, aktivt engagerar sig i samhällsutvecklingen. Ett aktivt CSR-arbete stärker företagets relationer med såväl anställda som kunder och ägare – och stärker också tillväxten och lönsamheten på längre sikt. I ett internationellt perspektiv arbetar redan många fotbollsklubbar likt företag med CSR och når bra resultat. Brittiska klubbar och däribland Bolton ligger långt fram i utvecklingen och är förebilder på många plan. Socialt ansvarstagande kommer att bli allt viktigare även för fortsatt konkurrenskraft bland klubbarna i Allsvenskan när det gäller att locka publik och sponsorer.
     IF Elfsborg bedriver redan projekt och samarbeten som är värda att lyfta fram i ett CSR-perspektiv – där Garissa i Kenya är det tydligaste exemplet på ett projekt som gör mig stolt som supporter och numera medarbetare. I framtiden kommer IF Elfsborg att arbeta med fler CSR-projekt på olika nivåer och lyfta fram dem som en viktig del av föreningen.  Föreningens varumärke kommer därmed att fortsätta stärkas genom att vara med och ta ett större samhällsansvar. Det kommer att komma tider där det går sportsligt dåligt för Elfsborg igen. När de tiderna kommer gäller det att vi har kommit så långt, att föreningen associeras med så många positiva värden att vår publik och övriga intressenter vill fortsätta, helst i oförminskad styrka att vara en del av föreningen – även i motgång.

 

Eric Sjölin

 

Eric Sjölin kommer ursprungligen ifrån Ulricehamns kommun men bor nu i
Borås med utsikt över Borås Arena. Är utbildad lärare och numera anställd hos IF Elfsborg som supporterrepresentant. Var tidigare ordförande i Guliganerna där han fortfarande sitter kvar i styrelsen som ledamot. Eric har inte missat en hemmamatch sedan 2001 och försöker se så många bortamatcher som möjligt på plats.

 

Huvudpartners