Givande diskussioner på supporterdialogmöte

Publicerad: 2011-10-10 16:43

100801 Fotboll, Allsvenskan, IF Elfsborg - Gefle IF: Guliganernas tifo, Vi tillsammans, innan matchen. (C) JPIX - Foto: Jorgen Jarnberger

Varje år hålls ett antal så kallade supporterdialogmöten. Det senaste hölls den åttonde september och protokoll från mötet är nu färdigställt. En sammanfattning av händelserna och länk till fullständigt protokoll finns nedan.

Länk till fullständigt protokoll.

KLICKA HÄR

Mötet bygger till stor del på inskickade frågor som rör IF Elfsborg. Representerade på mötet fanns bland annat IF Elfsborg genom Eric Sjölin och Stefan Andreasson. Dessutom fanns representanter för polisen, publikvärdarna samt Guliganerna på plats.

Sjölin hälsade alla välkomna till mötet som hölls i Sven Jonassonrummet på IF Elfsborgs kansli. Han tillade samtidigt att ett protokoll fördes så alla var medvetna om detta. De drygt 40 mötesdeltagare presenterade sig sedan med namn för att alla skulle veta vem som sa vad.

Sjölin inledde därefter mötet med att ge alla en funderare om hur man vill att Elfsborg skall se ut i framtiden och vad man vill uppnå med sitt supporterskap i föreningen. Han uppmanade folk att tänka fritt och sedan komma med sina visioner för hur IF Elfsborg, arenan eller supporterkulturen kring IFE kan se ut om 10 år. Mötesdeltagarna tyckte att visionsarbetet låter intressant men att det kan vara svårt att få det att rymmas i formen av supporterdialogmötet. Man skall fundera vidare på det tills nästa möte.

Den huvudsakliga frågan för kvällen blev en genomgång av uppföljningen efter händelserna i Malmö efter matchen mellan MFF och Elfsborg den 28 augusti. Sjölin läste upp två av de inskickade redogörelserna från händelsen i Malmö då det uppstod oroligheter på bortasektionen. Två versioner som skiljde sig en hel del från varandra. Detta gjordes för att visa att det kan skilja mycket beroende på vem som återberättar en händelse.

Sammanfattningsvis skedde en rad händelser som inleddes med en söndersparkad stol i halvtid för att så småningom leda till oroligheter mellan polis/vakter och några supportrar efter slutsignalen. Diskussionerna kring händelserna blev långvariga och behandlade såväl vad polisen kunde och borde ha gjort annorlunda samt vad fansen gjorde riktigt och oriktigt när situationen uppkom. Flera supportrar berömde ”den egna”, alltså Boråspolisernas agerande och menade att de agerade korrekt. Polisen i sin tur berömde de individer bland fansen som gjorde sitt bästa för att försöka lugna ner situationen nere vid bussarna i Malmö.

Att möten som kvällens är viktiga och bra eftersom där ges plats för en givande dialog mellan supportrar och polisen togs upp av en mötesdeltagare. Deltagaren menade på att många av problemen med bristande förtroende mellan supportrar och ordningsmakt beror på dålig kommunikation och detta åtgärdas på ett möte i supporterdialogformat.

När diskussionerna kring Malmö-matchen ebbat ut fortsatte mötet med en punkt angående kampanjen positiv läktarkultur. Syftet med kampanjen var att alla måste ta sitt ansvar för att vända den negativa rapporteringen kring svensk fotboll och att det var detta man ska försöka påvisa genom manifestationen.

Under rubriken övriga frågor behandlades vissa funderingar som inte berörts tidigare under kvällen. Bland annat diskuterades upplägget på säkerhetsmöten, varför vissa sektioner får behålla sina flaskor medan Elfsborgsläktaren endast får dryck serverat i mugg, hur man får ut årsmötesprotokoll samt varför till exempel Göteborg och Örebro får göra reklam med respektive färger på Borås Arena under matcher.

När alla fått ställa de frågor som de önskat, avslutade Sjölin mötet genom att be alla som tyckte att det varit ett bra möte att räcka upp handen. Att alla tog upp sina händer får ses som ett mycket gott betyg.

Huvudpartners