Jörgen Lennartsson ny tränare i IF Elfsborg

Publicerad: 2011-11-29 15:26

 

 

Elfsborg presenterade idag den nya A-lagstränaren och som många tidigare spekulerat i blev det den meriterade tränaren Jörgen Lennartsson som idag anslöt till Borås. Här kan du läsa den första stora intervjun med Jörgen som gjordes någon timma efter att han skrivit kontrakt.

 

Jörgen Lennartsson, vem är du för den som inte vet?

– 46 år, född i Växjö, börjar nästa år mitt 23:e år som heltidsanställd fotbollstränare.

 

Du började tidigt.

– Började redan 1990 i Växjö IF. Tränade olika lag i den klubben. Sedan ett år i division 3, Vedeslöv. Sedan 1990 började jag i Östers IF, då var jag fyra år där som tipselittränare. Sedan flyttade jag till HIF, var där i åtta år. De första sex åren som tipselittränare. Sedan började jag som assisterande till Nanne Bergstrand. Jobbade i Allsvenskan och hade turen att få uppleva Champions League.

 

Sedan?

– Flyttade till Göteborg och blev tränare för Häcken och blev kvar där i tre år. Sedan 2005 fick jag anställning på Svenska Fotbollsförbundet. Första året hade jag kombinationstjänst, halvtid junior, halvtid U21. Från andra året jobbade jag heltid på U21 landslaget i sammanlagt sex år.

 

Det gick ju ganska bra va?

– Ja det får man säga. Vi var rankade femma i Europa efter 2010. Så det kändes som om jag kunde sluta med gott samvete där. Det som var bra med U21-jobbet var att man fick jobba mycket på den internationella scenen. Jag tror vi mötte över 50 olika landslag under mina sex år. Det var en väldigt lärorik tid, inte bara taktiskt men också kring planering, logistik, hotell, träningsplaner, domare, allt sådant som du måste tackla internationellt. Men sedan kände jag efter 2010 att jag längtade tillbaka till klubbfotbollen. Jag hade för få matcher och för lite daglig verksamhet. Jag var ju van sedan tidigare att ha 275 träningsdagar om året och ville tillbaka dit. Så jag fick möjligheten att flytta till Norge och bli tränare i Stabaeck. Jag kom dit i januari 2011 och såg fram emot det mycket. Men det blev tyvärr en lite speciell tid. Stabaecks ekonomi förändrades drastiskt med en arenasituation, med en nybyggd arena som klubben inte hade råd att spela kvar på. Det slog hårt på de sportsliga möjligheterna och allt kom att handla om en sportslig överlevnad utan utveckling. Nu flyttar Stabaeck tillbaka till sin gamla arena och det blir en enorm skillnad. Jag hade ett treårskontrakt men när Magnus Haglund valde att sluta i Elfsborg och jag fick samtalet från Stefan Andreasson så var det ingen större tvekan från min sida. Jag fick en väldigt bra dialog med Stefan och Bosse Johansson och har även haft en bra dialog med Stabaeck och det var aldrig några problem att bryta mitt kontrakt och flytta tillbaka.

 

Hur känns det att komma till en klubb som av många rankas som den mest välskötta och ett av de absoluta topplagen i Sverige?

– Man kan säga såhär, det är få tränarjobb som jag egentligen skulle hoppat av Norgeäventyret för men Elfsborg är definitivt ett av de mest spännande tränarjobben i Skandinavien. Det är anledningen.

 

Nu smickrar du fansen.

– Jo, men det finns väldigt många gemensamma nämnare mellan mig och Elfsborg. Det finns en fotbollsfilosofi, ett sätt att spela och tänka fotboll som är väldigt lika. Min syn på fotboll är väldigt lik den syn på fotbolls som spelats i Elfsborg under många år. Sedan har jag en syn att tränarrollen är mycket mer än att träna ett a-lag. Det är viktigt att det också är en arbetsplats som fungerar, att det finns glada och utåtriktade och utvecklingsinriktade människor och där är Elfsborg ett föredöme i svensk fotboll. Det är viktigt att föreningen har en stark filosofi med egenproducerade spelare. Det blir alltid en viss atmosfär i en trupp när du har ett visst antal spelare som kommer från de egna leden. Där passar Elfsborg ungdomsarbete mig väldigt väl. Sedan inte minst att Elfsborg är en klubb som man förknippar med väldigt positiva krafter och känslor. Man har en supporterkultur som nästa uteslutande förknippas med positiva krafter. Guliganerna är kanske en av de mest positiva supportergruppen i Allsvenskan. Det är också viktigt för en tränares miljö att verka i. Ett långsiktigt arbete är också viktigt för mig. Jag är van, med undantag för Stabaeck nu då, att arbeta länge i en förening. Att träna ett elitlag i fotboll idag är långt i från en one-man-show. Jag ser mig som en del i helheten och en som ska fortsätta utveckla föreningens arbete. Det är ett teamwork och jag är framför allt glad för att Peter Wettergren blev kvar. Men inte bara Peter utan hela gänget som är runt A-laget är ett positivt ledarskap.

 

Är du pappa, kompis eller chef i omklädningsrummet?

– Nja, för mig är ledarskap situationsanpassat. Kompis tror jag inte jag är. Men att vara ledare är situationsanpassat. Olika situationer kräver olika ledarskap. det är också i allra högsta grad individanpassat. För mig har man en ledarfilosofi som för mig i grunden är demokratisk. Men jag har också en stark känsla för vad som är rätt sätt just då. Jag kräver väldigt mycket att spelare och ledare alltid ger hundra. Nittioprocentig insats är ett hundraprocentigt misslyckande. Passion och lidelse är viktigt för mig. Givetvis är det viktigt att vinna i elitfotboll men nästan ännu viktigare är att alltid prestera max. Vi kommer vinna matcher, vi kommer förlora matcher, vi kommer göra bra och vi kommer göra dåligt, så kommer det bli. Men det är viktigt att det alltid finns en strävan efter maximal prestation.

 

Spelmodell då?

– Det är lite för tidigt att prata om det. Tittar vi på formationer är det för tidigt. Men tittar vi på min filosofi så kan jag säga att grunden är att spela på ett sätt som gör att vi utnyttjar spelarmaterialet. Spelarnas kvalitet ska optimeras. Det finns ett grundfundament hur man vill jobba och där vill jag skapa målchanser på det egna spelet. Jag vill äga bollen mycket, försöka styra matcherna och skapa målchanser på eget passningsspel. Men sedan finns det alltid faktorer, hemmaplan, bortaplan, naturgräs, konstgräs. Det kan man lägga inom ramen för taktik. Sedan är grunden till framgång också ett välorganiserat försvarsspel. Det kommer vi lägga krut på under inledningen av försäsongen. Elfsborgspubliken kommer känna igen sig och det är också viktigt. Vi ska rulla boll.

 

Skulle du säga att du är bra på att få ut maximalt ur en spelartrupp?

– Det är ju väldigt grundläggande men också väldigt komplext. Fotboll är komplex och det är mycket som ska klaffa. Det är viktigt att man inser den komplexiteten som tränare. En stor del i ledarskapet är att inspirera och stimulera. Det tycker jag. Men det finns också mycket i vår verksamhet som vi kommer lägga tillsammans mellan spelare och ledare. Spelarna kommer vara involverade i många saker kring vad som ska känneteckna Elfsborg nästa år. Å andra sidan finns det frågor som vi ledare tar hundraprocentiga beslut kring. Det ska vara en dynamik. Det är också viktigt att ledarteamet maximeras, att vi gör detta tillsammans. Det handlar inte om en huvudtränare, utan vi ska optimera alla ledares bästa sidor.

 

Har du en bra blick för talanger?

– Jo, jag har ju jobbat med det ganska så mycket. Den kan bli bättre men det har varit en viktig uppgift för mig. Det är det svåraste steget för en ung spelare att ta det där sista steget och etablera sig i Allsvenskan. Jag ser fram emot mycket att samarbeta med Elfsborgs elitungdomssatsning och att jag, Jan Mak, Tony Lundqvist, Tobias Linderoth och Klas Ingesson har en bra dialog.

 

Vilka spelare känner du sedan innan?

Ja, det beror på. Som U21-kapten har jag säkert sett 50 Elfsborgsmatcher de senaste åren så jag har god kännedom om många spelare. Men jag känner ingen personligen. Men bra inblick har jag.

 

När börjar du jobba?

– Vi har redan börjat.

 

Hur långt är kontraktet?

– 4 år.

 

Till sist, vad har du för målbild, dröm eller önskemål med ditt arbete i Elfsborg?

– För mig handlar det om att bidra till att utveckla föreningens fotbollsverksamhet till så hög nivå som möjligt. Jag gillar mer att prata om prestationsmål än resultatmål. Vi ska fokusera på att utveckla våra kvaliteter i olika faser i spelet. Detaljerna gör helheten kan man säga.

 

Av: Niklas Arvidsson

Huvudpartners