SLO – en sorts brobyggare och kommunikatör

Publicerad: 2012-01-18 18:20

100801 Fotboll, Allsvenskan, IF Elfsborg - Gefle IF: Guliganernas tifo, Vi tillsammans, innan matchen. (C) JPIX - Foto: Jorgen Jarnberger

 

Under säsongen 2012 kommer svenska elitfotbollsföreningar att inleda arbetet med att tillsätta rollerna som SLO, supporter liaison officer, i respektive förening. Inom Elfsborg kommer rollen att axlas av Eric Sjölin. Han satte sig ned med Elfsborg.se för att förklara vad en SLO egentligen är och vad en sådan bör göra.

 

Vad är en SLO?

– Konceptet med SLOs skapades i Tyskland för drygt tjugo år sedan som ett hjälpmedel i kampen mot supporterproblem som funnits i landet på 70- till 90-talet. En nationell handlingsplan togs fram som sedan arbetades ner på regional nivå och nuförtiden har såväl fotbollsklubbar ner i tredje divisionen som några ishockeyklubbar SLOs. Idén har spridit sig sedan dess, till bland annat Schweiz och Nederländerna.

– Egentligen är det ett sorts brobyggarjobb. Som SLO ska man ha en fot både i supporterled och i klubbled. Man ska hjälpa till att främja kommunikation och det är en roll som balanserar på linjen mellan supportrars bästa och klubbens bästa.

 

Varför behöver Elfsborg en SLO?

– Under säsongen 2012 bör alla svenska klubbar med Europa-ambitioner se till att utse en SLO, det är kontentan av de beslut som tagits av UEFA. Från och med säsongen 2012/13 kommer det nämligen att vara ett så kallat B-krav för att tilldelas licens för Europa-spel.

– UEFA på inrådan av FSE, Football Supporters Europe, sett till att pusha för införandet av SLOs. Det är inget A-kriterie, alltså inget krav som kan leda till hårdare bestraffning om det inte uppfylls. Men så är det bara i just nu, längre fram kan det mycket väl bli ett A-krav.

 

Hur kommer arbetet att organiseras i Sverige?

– För det första har klubbarna fått fram till mitten på januari på sig att utse sin representant. Det finns inget krav på att det ska vara en betald heltidstjänst men varje klubb ska ha minst en person som är utbildad och ansvarar för vissa specifika SLO-uppgifter. Svenska fotbollförbundet kommer att ta fram en utbildning och en handbok som klubbarna sedan får ta del av. I nuläget har alla allsvenska klubbar samt Hammarby anslutit sig och förhoppningen är att det sprider sig även till Superettan så småningom.

 

Vem bör man utse?

– Den viktigaste läxan man lärt sig efter att SLOs introducerades i Tyskland var man måste välja rätt person, valet måste göras med omsorg. I början kunde de tyska klubbarna utse en före detta spelare eller kanske busschauffören för att öka dennes tjänstgöringsgrad och det funkar inte. Personen som ska agera SLO måste ha förtroende från supporterled!

 

Vilka blir några av uppgifterna?

– Det kommer att finnas många olika saker man kan göra. I Elfsborg har vi delvis redan jobbat utifrån detta tankesättet, att ha en bra kommunikation mellan klubb och supportrar. Ett exempel är bland annat våra uppskattade supporterdialogmöten som vi kommer att fortsätta med.

– På matchdagar kommer båda klubbarnas respektive SLO dessutom att finnas med vid införmötena ihop med bland annat säkerhetsansvariga. De båda representanterna bör höras även dagarna före match och hjälpas åt att skapa ett positivt grundbemötande för supportrar från båda sidor under matchdagen.

 

Eva Fihn

Huvudpartners